Незаконни кариери за добив на злато по бреговете на Струма са

...
Незаконни кариери за добив на злато по бреговете на Струма са
Коментари Харесай

Незаконен златодобив превърна брега на Струма в лунен пейзаж

Незаконни кариери за рандеман на злато по крайбрежията на Струма са трансформирали поречието на реката в лунен пейзаж. На мястото на ябълковата градина на гражданин на Кюстендилско в този момент има тресавище, езеро и купища баластра. Повече от 13 години противозаконна кариера вади пясък и злато от овощната градина на Пламен Петков в Кюстендилско. Едва в този момент жалбите на притежателите са предизвикали инспекция на Министерството на стопанската система, оповестява bTV.

Проверката открива, че добивът е противозаконен, проверяващите намират паркирал камион ЗИЛ без номера и с пресевна апаратура за злато върху него. Работниците обаче имат друга версия: те копаят за язовир за състезателен лов на риба.

„ Изграждаме риболовна база за състезателен лов на риба, теренът си е с подобен статут. Ние сме си купили мястото и си имаме проект”, споделя Антон Миленов, който се показва за притежател на парцела, купил земята преди месец.

Местният кметски наместник обаче не е наясно с това.

Проверка в регистъра на община Кюстендил откри, че от 1998 година до момента не е издавано нито позволение за създаване на язовир, нито за пясъчна кариера за рандеман на злато.

Всички тези обстоятелства са разказани в констативен протокол на министерството на енергетиката, документите са връчени и на Министерство на вътрешните работи, тече инспекция на икономическа полиция. Инспекцията по околната среда и водите в Перник също ще стартира инспекция.

Техниката обаче продължава да работи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР